Abrasol® - A műanyagfeldolgozó ipar univerzális tisztítószere

Ismeretes, hogy az utóbbi évek nagymértékű iparszerkezeti változásai a műanyagfeldolgozó iparban is szükségessé tették a fokozott anyagtakarékosságot, a minőségjavítást, a gazdaságosabb üzemeltetést. Továbbá a környezetvédelmi szempontok miatt előtérbe került a hulladékfeldolgozás, illetve újrahasznosítás. Mindezen tendenciákat jól szolgálja az ABRASOL műanyagfeldolgozó ipari tisztítószer.

Az ABRASOL összetétele éshatásmechanizmusa

Ásványolajszármazék vizes emulziója, ahol a nemionostenzid (felületaktív anyag) molekuláinak aszimmetrikus, hidrofil és hidrofóbcsoportokból álló felépítése biztosítja az emulzió stabilitását. A nemionostenzideket oldószeralapú fémtisztítókban igen gyakran alkalmazzákemulgeálószerként. Így kihasználható mind a poláros, mind az apoláros oldószertisztító hatása.

  • Polírozó, ill. súroló hatású szilárd halmazállapotú,szervetlen sótípusú anyag szuszpenzióban. Tisztító hatását mechanikai útonfejti ki.

  • Az ABRASOL tisztító hatását az alkalmazásihőmérsékleten keletkező gázok és gőzök és a szilárd anyag együttes abráziójafokozza.

Összegezve az ABRASOL - azalkalmazás viszonylag magas hőmérsékleten - emulgeáló, oldó, dörzsölő ésabrazív hatása révén jól használható tisztítószer.

Az ABRASOL kétféle eljárásszerint alkalmazható:

  1. Önmagában emulzió vagy paszta formában szennyezett felületek ledörzsöléssel történő tisztítására ("lemosás")
  2. Tisztítókeverékben, ahol a megfelelő műanyag granulátummal összekevervetermoplasztok extrúziós feldolgozásánál csigás plasztikáló egységekgyors és anyagtakarékos tisztítására alkalmas ("átmosás").

Önmagában "lemosásra" használtemulzió vagy paszta alkalmas kalanderhengerek, a legkülönbözőbb típusú műanyagfeldolgozó szerszámok ? sajtoló-, fröccsöntő-, extruder-, palackfúvó-,gumifeldolgozó szerszámok - gyors, kényelmes, jó hatásfokú tisztítására. Különleges előnye, hogy forró felületen alkalmazható, sőt az abrazív és oldóhatás magas hőmérsékleten fokozottan jelentkezik.

A keménykrómozott, nikkelezettfémfelületeket nem sérti, mégis ajánlatos kis területen próbát tenni, ha ilyenszert eddig az adott berendezésnél még nem használtak.

Felhasználási mód aszennyezett felületen:

  • Az emulziós ABRASOLT használat előtt jól fel kellrázni, majd puha ronggyal vékonyan a forró felületre kell hordani ésledörzsölni a felületre tapadt anyagot, szennyeződést, esetleg beégett műanyagrészeket. A dörzsölést a teljes letisztításig ismételni kell. A tisztítás utána felületen maradó száraz, porszerű súrolóanyag könnyen eltávolítható,üregekből sűrített levegővel kifújható.

  • A meleg szerszám ABRASOL emulzióval történőelárasztásával is tisztítható, de a dörzsöléssel gyorsíthatjuk a hatást.

  • A paszta használatánál a mechanikai tisztító hatás lépelőtérbe.

Jó tapasztalatokkal számoltak beolyan műanyag feldolgozó cégek, amelyek akár PVC, akár gumifeldolgozásbankalanderhengerek tisztítására alkalmazták az ABRASOL-t. Továbbá igen pozitíveredménnyel használták fröccsszerszámok, extruderszerszámok, sajtolószerszámok melegtisztítására.

Felhasználási mód tisztítókeverékben:

A jól felrázott emulziósABRASOL-lal és az alkalmazott műanyag granulátummal vagy porral keveréketkészítünk. A csigaátmérőtől függően, 1-5 kg tisztító granulátumra, illetve keverékrevan szükség. Az extruderből a törőtárcsát és szűrőt szereljük ki. Acsigafordulatot vegyük vissza a felére, és csökkentsük 10-15 %-kal afeldolgozási hőmérséklet alá az extruder hőmérsékletét.

Ezután töltsük be a tisztítógranulátumot az extrudergaratba és járassuk végig a rendszeren. Miután atisztítószer elhagyta a berendezést, lehet betölteni a feldolgozandó műanyagot,újólag beállítva a feldolgozási paramétereket, folytatható a feldolgozás. Erősszennyeződésnél célszerű megismételni a folyamatot.

A kilépő anyag az ABRASOL és alecsökkentett hőmérséklet következtében fokozottan mutatja az ömledékáramlásrugalmas jelenségeit (egyenetlen termékfelület, cápabőr effektus), valamint agázok, gőzök keletkezése buborékossá teszi a kiáramló ömledéket. Így jólérzékelhető ha a tisztítóanyag már elhagyta a gépet és az üzemi paraméterekvisszaállításával a feldolgozás folytatható.

MűanyagfajtaABRASOLGranulátum v.por
Polietilén (HDPE; LDPE)40 g1 kg
Polipropilén (PP)50 g1 kg
Polyészter (PETP)35 g1 kg
Polisztirol (PS és ABS)50 g1 kg
Minden egyéb műanyag60 g1 kg

Jó tapasztalatokról számoltak be mindazon műanyag feldolgozócégek, amelyek a csigatisztítás területén tisztító keverékben alkalmazták azABRASOL-t. Extrudálásnál anyag- és színváltás előtt, esetleges beégett műanyageltávolításakor, sőt feldolgozási hőmérsékleten indulás előtt vagyújraindításnál is alkalmazzák biztonsági tisztításra.

További alkalmazási lehetőség:

Az ABRASOL segít eltávolítani a berendezések rozsdafoltjait,vakrozsdát is. Ebben az esetben az ABRASOL-ból puha rongyra öntsünk és azzalpolírozzuk a felületet.

Használati és biztonságtechnikai előírások:

Használat előtt felrázandó!

A felhasználásnál nyílt láng használata tilos, ugyancsakügyelni kell arra, hogy az anyag a talajvizet ne szennyezze!

Élelmiszerrel való érintkezés kerülendő!

Rendelés esetén az anyag biztonságtechnikai lapjátmegküldjük.

A termék környezetbarát polietilén flakonban kerülforgalomba.

Csomagolási adatok:

ABRASOL tisztítófolyadék: papírdobozban, mely 12 flakon 1 literesűrtartalmú folyadékot

tartalmaz. 1flakon súlya: 1,35 kg.

ABRASOL paszta: papírdobozban, mely 6 dbgaranciazáras dobozt tartalmaz, 1800

mlűrtartalommal. 1 tégely súlya: 2,5 kg.

Megjegyzés: A terméket külföldön CLEABRASOL névenforgalmazzuk.
Fotógaléria
vissza az előző oldalra
Bemutatkozás Elérhetőség Szolgáltatások Termékek Referenciák Referencia listák Partnereink Kezdőoldal pandanpack.hu